مقدمه
گز یک شیرینی بسیار خوشمزه است و با اصالتی ایرانی است. امروزه تقریبا فردی پیدا نمیشود که گز را نشناسد و یا مزه آن را یکبار امتحان نکرده باشد. گز در شهرهای زیادی در ایران تولید میشود اما معروف ترین گز در ایران و در سطح جهان، گز شیرین اصفهان میباشد. گز اصفهان به علت طعم بسیار خوبی که دارد نه تنها در ایران بلکه در جهان شناخته شده بوده و به همین دلیل به کشورهای زیادی در سراسر جهان صادر میشود. در این مطلب قصد داریم راجع به این شیرینی خوشمزه مطالبی را عنوان کنیم.
شیرینی گز چگونه تهیه میشود؟
شیرینی گز از سفیده تخم مرغ، شکر و انواع مغزیجات به خصوص مغز پسته به همراه هل و گلاب تهیه میشود.
اضافه کردن زعفران به داخل مواد تشکیل دهنده گز رنگ آن را از سفید به زرد تغییر میدهد. هر گونه تغییر در مواد اولیه تشکیل دهنده گز باعث ساخت نوع جدیدی از گز میشود که با نامهای متفاوتی شناخته میشود. گزها در انواع متفاوتی شامل: گز آردی، گز لقمهای، گز خرمایی، گز شکلاتی، سوهان گزی و… در بازار موجود هستند. در تمامی انواع گزهای موجود در بازار وجود دو ویژگی در گز آن را در دسته گز مرغوب قرار میدهد. اولین ویژگی نرم بودن و جویدنی بودن گز و دومین ویژگی طعم شیرینی آن میباشد. بعد از اتمام فرآوری گز، آن را به قطعات دلخواه برش میزنند و به فروش میرسانند. در تهیه گز شیرین اصفهان در برخی از مواقع از انواع انگبینهایی چون: ترنجبین، شیرخشت و… نیز استفاده میشود. اما استفاده از انواع انگبینها داخل گز، باعث افزایش قیمت آن میشود به همین دلیل برخی از تولید کنندگان ترجیح میدهند از شکر به جای انواع انگبین در گز استفاده کنند. استفاده از شکر در گز باعث افزایش کالری گز میشود.
تاریخچه معرفی گز و مصرف آن
طبق متون تاریخی تاریخچه معرفی شیرینی گز به دنیا به ۴۵۰ سال قبل باز میگردد. بیش از ۹۰ درصد گز در کل ایران در استان اصفهان تولید میشود و به نظر میرسد برای اولین بار گز در استان اصفهان تولید و به دنیا معرفی شد. اولین گز صادراتی اصفهان در زمان محمد خان قاجار به سراسر جهان صادر شد و از آن پس روز به روز به طرفداران گز اصفهانی افزوده شد.
بسیاری از افراد معتقدند که منشا اصلی شیرینی گز به نوعی شیرینی به نام حلوا چوبه باز میگردد. حلوا چوبه نوعی شیرینی در زمان قدیم بوده که همانند گز شیرین اصفهان از سفیده تخم مرغ و شکر تهیه میشده است. این شیرینی اغلب هنگام برداشت محصولات کشاورزی به خصوص محصولاتی مانند خشخاش مصرف میشده است. دلیل این امر هم آن بوده که بسیاری از کشاورزان هنگام برداشت خشخاش دچار سردی و در پی آن خستگی و سستی میشدهاند به همین دلیل با مصرف حلوا چوبه بهبود مییافتند. به مرور زمان و به علت طعم خوب این شیرینی مصرف آن نه تنها در بین کشاورزان بلکه در بین کودکان و مردمان عادی نیز رواج یافت و در بسیاری از مغازهها به فروش میرفت. طبق نظر برخی از افراد گز در واقع با اعمال تغییراتی روی شیرینی حلوا چوبه به وجود آمد.
نکات مهم در خرید گز که لازم است بدانید:
هنگام مراجعه به بازار ممکن است با گزی به نام گز فلهای مواجه شوید. این نوع گز فاقد بسته بندی صحیح و یا تاریخ تولید و انقضا میباشد. به همین دلیل در اکثر مواقع استفاده از آن توصیه نمیشود.
بعد از خرید گز سعی کنید آن را در یک محیط عاری از رطوبت و گرما نگهداری کنید تا گز کیفیت اولیه خود را حفظ کند.
در صورتی که از رژیم غذایی بدون قند و یا کم قند پیروی میکنید، پیشنهاد میشود از گزهای رژیمی استفاده کنید.در گز شیرین اصفهان اگر از نوع رژیمی باشد، با نام گز کم شیرین نیز شناخته میشود. ساخت این نوع گزها از قندهای طبیعی استفاده میشود که ضعیفتر از قندهای دیگر میباشند. قندهایی مانند مانیتول، ایزومالت و سوربیتول از انواع قندهای به کار رفته در این نوع گزها میباشند. درواقع این نوع قندها برای تجزیه شدن در بدن نیازی به هورمون انسولین ندارند و به همین دلیل باعث افزایش قند خون نمیشوند. کم بودن کالری این نوع گز باعث شده تا برای افرادی که از بیماری دیابت رنج میبرند و یا دچار اضافه وزن هستند، بسیار مناسب باشد.
جمعبندی
دیریست شیرینی گز نه تنها در بین ایرانیان بلکه در بین مردمان جهان نیز بسیار محبوب شده است. دلیل محبوبیت این شیرینی طعم بینظیر و البته حضور مغزیجات مقوی در آن میباشد. در این مطلب سعی شد راجع به مواد تشکیل دهنده گز و انواع متفاوت گز صحبت شود. علاوه بر آن با مروری بر تاریخچه گز شیرین اصفهان سعی کردیم این شیرینی خوش طعم را بیشتر معرفی کنیم. رعایت نکات گفته شده در متن، هنگام خرید گز میتواند باعث خرید گز مطمئن و مقرون به صرفه شود.
مقالات مرتبط:
قیمت گز شیرین اصفهان در سال ۹۹
صنایع غذایی آرتامشاور شما: | 09133758522 | ||
اینستاگرام: | @artagaz1 | ||
ایمیل: | info@artagaz.com |