هر آنچه برای آماده سازی گز، در خط تولید گز لازم است:
گز، یکی از شیرینیهای معروف و قدیمی ایرانی است که دارای طولانی ترین پروسه تولید میباشد. این نوع شیرینی معمولا به عنوان میان وعده استفاده میشود که با توجه به دارا بودن سفیده تخم مرغ و مغزهای مفیدی مانند پسته و بادام، شامل پروتئین، ویتامین، مواد آلی و معدنی بسیاری میباشد. گز، سوغات اصلی اصفهان است و همچنین خط تولید گز در کارگاههای گز اصفهان، بسیار پیشرفته و معروف میباشد.
گز از چه نوع ترکیباتی تشکیل میشود:
برای تولید گز، از هیچگونه مواد غیرطبیعی استفاده نمیشود و ماده اصلی تشکیلدهنده این محصول، گزانگبین میباشد. امروزه بهجای گزانگبین، از عسل طبیعی، ترنجبین و شیر خشت هم استفاده میشود. از سایر افزودنیها میتوان شکر، گلاب، گلوکز، سفیده تخم مرغ و مغز پسته یا بادام را نام برد.
پروسه پخت در خط تولید گز:
- ابتدا شکر و آب در پاتیل مادر مخلوط و جوشانده شده و سپس گلوکز و انگبین به مخلوط اضافه میشود.
- در مرحله بعد، مخلوط مورد نظر به پاتیل پخت منتقل شده و توسط همزنها، با حرارت موجود در پاتیل هم زده میشوند تا مواد به غلظت کافی را برسد.
- پس از آماده شدن مخلوط، مقداری سفیده تخم مرغ به مواد سرد شده افزوده میشود تا توسط همزنها پوف کرده و در اثر حرارت موجود، کف تولید کند. در این مرحله، سفیده تخم مرغ بخار شده و در اصل گز تولید میشود.
- در مرحله نهایی، مقداری مغز پسته یا بادام به مخلوط گز افزوده میشود. سپس مخلوط مورد نظر پس از خنک شدن، توسط دستگاههای برش ابتدا به صورت لقمهای برش داده شده و در نهایت در اشکال مختلف قالب گیری میشوند. این قطعهها اغلب با ضربات میله استیل موجود در دستگاه، از هم جدا میشوند.
- گز ساخته شده، توسط دستگاه پرس روی ریلها قرار گرفته و با پوششهای پلاستیکی بسته بندی میشود. محصول نهایی، پس از عبور از تونل بخار یا تونل سرد کننده، با روکش مخصوص هر کالا بسته بندی میشود. گزها معمولا در جعبههای ۲۵۰، ۵۰۰ یا ۱۰۰۰ گرمی بسته بندی میشوند.
هر کدام از مراحل تولید گز، در دستگاههای مخصوصی انجام میشوند که وجود این نوع دستگاههای مناسب در خط تولید گز الزامی میباشد.
انواع گز تولیدی در کارگاهها:
گزها با توجه به مقدار پسته یا بادامی که به آنها افزوده میشود، به دو نوع پستهای و بادامی تقسیم میشوند. از سوی دیگر ایجاد تغییراتی در شکل تولید گزها، باعث شده تا از نظر ظاهری در انواع گوناگونی دسته بندی شوند مانند:
- گز لقمهای: این نوع گز، به شکل قطعاتی کوچک برش داده میشوند که دارای همان ترکیبات اصلی بوده و افزودنی دیگری ندارد.
- گز برشی: گز برشی، توسط دستگاههای برش در شکلهای گوناگون برش میخورند که سبب میشود مغزهای موجود در گز به خوبی دیده شوند.
- گز انگشت پیچ: در تولید این نوع گز، از مغز پسته یا بادام استفاده نمیشود که این امر باعث شده تا بافتی نرم داشته باشد. این نوع گز اغلب برای افراد مسن و کودکان مناسب میباشد.
- گز سکهای: این نوع گز، به شکل سکه یا دایره برش داده میشود که اغلب فاقد مغز پسته یا بادام میباشد.
- گز آردی: از پرطرفدار ترین نوع گز میباشد که دارای قیمت بالاتری نسبت به سایر گزها دارد. این نوع گز، ابتدا به شکل مربعی یا دایرهای برش داده شده و سپس به مقداری آرد بدون سبوس آغشته میشود. افزودن آرد به گز، باعث افزایش ماندگاری گز شده و از چسبیدن گزها به هم جلوگیری میکند.
- گز شکلاتی: در خط تولید گز شکلاتی علاوه بر ترکیبات اصلی، از پودر کاکائو یا پودر قهوه هم استفاده میشود. این نوع گز، با روکش شکلات پوشانده میشود موجب دیرتر خشک شدن گز میشود. برای تولید گز شکلاتی، از دستگاههای مختلفی استفاده میشود که با دستگاههای مورد استفاده در تولید گز ساده متفاوت است. گز روکش شکلات، لازم است در نهایت از تونل سرد کننده عبور کند تا شکلات موجود روی آن ثابت بماند.
گز، از معروف ترین و قدیمی ترین سوغات ایران محسوب میشود که علاوه بر اصفهان، در شهرهای دیگر هم تولید میشود. خط تولید گز در شهرهای مختلف ایران، شامل پیشرفته ترین دستگاههای تولید گز میباشد که سبب شده ایران، عرضه کننده گز به کشورهای گوناگون باشد.
محصولات مرتبط:
قیمت گز شیرین با جعبه های صادراتی
صنایع غذایی آرتا
مشاور شما: | 09133758522 | ||
اینستاگرام: | @artagaz1 | ||
ایمیل: | info@artagaz.com |